日本的中国词学研究及新进展

I207.23

基金项目:

Author:
Affiliation:

Fund Project:

• 文章评论
    摘要:

中国的词,早在唐代就传到了日本。弘仁十四年(823),日本嵯峨天皇、有智子内亲王和滋野贞主就有模仿追和之作。但日本关于中国词的研究,起步较晚。明治时期的森川竹蹊,是日本较早研究词学的专家。森川竹磺编著的《鸥梦吟社丛书》收录有中国词话著作七种,并予标点注释,这比唐圭璋先生编的《词话丛编》要早出版二十多年,比1921年况周颐和王文濡编印的《词话丛抄》也要早十来年。日本的词学研究,跟研究小说和诗歌的学者相比,人数较少,知道词的人也不多。近十五年来,研究词的学者逐渐增多,论著也增加了不少。村上哲见先生的《宋词研究——南宋篇》最具代表性。

Abstract:

Even in the Tang Dynasty During the fourteenth year of Hong Ren(823),the Mikado of Cuo-e,prince You Zhizi and Ziyezhenzhu created some mimesis Ci poems.However,the research of Chinese Ci poems began at a relatively later era.Senchuanzhuxi in the Mingzhi Period was among the earlier experts of Ci poetry.He edited the book A Collection of Singing Dreams Association gathered seven kinds of critical works on Chinese Ci poetry with punctuations and annotations,which emerged more than twenty years earlier than A ...

引用本文

萩原正树.日本的中国词学研究及新进展[J].长沙理工大学学报(社会科学版),2009,(3):79-83.
Masaki Hagiwara. Chinese Ci Poetry Research in Japan and its New Development[J]. Journal of Changsha University of Science & Technology Social Science,2009,(3):79-83.

• 点击次数:
  • 下载次数:
  • HTML阅读次数:
  • 引用次数:
  • 收稿日期:
  • 最后修改日期:
  • 录用日期:
  • 在线发布日期: 2019-11-25